Module 4: Problemen oplossen

Ook in de toekomst zullen kinderen soms nare dingen meemaken. Jij kan ze laten oefenen  met vaardigheden die ze helpen daarmee om te gaan. Hoe vraag je eigenlijk om hulp bijvoorbeeld? Dat kan voor een kind soms best lastig zijn. En hoe zet je in op talenten en interesses van de kinderen? Hoe ga je daarmee om in een groep? Door de handige tips, bijzondere fragmenten en de oefeningen die je na laten denken, kun je dit meteen in de praktijk brengen!

Wil je op de hoogte blijven en in de toekomst meer tips & tricks ontvangen om direct mee aan de slag te gaan? Meld je aan.

Meer weten

Problemen oplossen door onderzoekend leren

Van onderzoekend leren voor kleuters tot ontwerpend leren voor oudere kinderen: NEMO biedt een uitgebreid aanbod aan lespakketten en projecten, geschikt voor het basisonderwijs en de BSO. Haal bijvoorbeeld ruimtevaart in de klas, doe proefjes met Prof. Dr. Testkees of laat leerlingen naar hun talenten voor wetenschap en technologie kijken.

Succeservaringen en effectieve complimenten

De veerkracht van kinderen kan enorm vergroten als zij succeservaringen op kunnen doen. Je kunt daarbij helpen door hen iets te vragen waarvan je weet dat ze er een beetje hun best voor moeten doen, maar wat ze wel kunnen. Met een effectief compliment bevestig je een succeservaring. Lees hier meer over succeservaringen en effectieve complimenten.

Leer- & Veerkracht

Na de modules met het hele kindcentrum verder werken aan veerkracht? Dan is Leer- & Veerkracht dé benadering om mee aan de slag te gaan. Deze schoolbrede benadering is opgezet vanuit de positieve psychologie en werkt aan veerkracht en welbevinden van kinderen. Bekijk hier een korte documentaire van een school die hiermee werkt.

Download pdf

Download deze module als pdf. Hierin vind je ook de aanvullende oefening ‘Helpende gedachten’.