Doe de kennisquiz

Fijn dat je meedoet aan Expeditie Veerkracht! Als voorproefje kun je alvast deze korte kennisquiz doen. Hoeveel weet jij al? Zet ‘m op!

Kennisquiz: Wat weet jij al over veerkracht?

Check het in 10 vragen!

1 / 10

1. Veerkracht: eigenschap of proces

Welke stelling over veerkracht is waar?

2 / 10

2. Effect van de coronacrisis

Stressvolle omstandigheden en tegenslag horen bij het leven. Ieder kind krijgt daar in zijn leven mee te maken. Maar niet iedere stressvolle situatie is schadelijk. Welke stelling over het effect van de coronacrisis is waar?

3 / 10

3. Stressreacties

Ons lichaam reageert op stress. Bij kinderen die langdurig in stressvolle omstandigheden zitten, of een opeenstapeling van tegenslagen ervaren, is het stressysteem vaak hyperactief. Wanneer het stresssysteem van een kind hyperactief is, dan:

4 / 10

4. Een steunfiguur

Waar of niet waar?

Kinderen die in ‘normale’ omstandigheden opgroeien, weinig stress ervaren en voldoende steun van hun ouders krijgen, hebben de vaardigheden die belangrijk zijn om veerkrachtig te zijn. Het is dus niet nodig om hen daar buiten het gezin, zoals op school of de BSO nog verder bij te ondersteunen.

5 / 10

5. Voor jezelf opkomen

Veerkracht is de kracht om voor jezelf op te komen bij stress en moeilijke situaties en van je af te bijten. Is dat waar?

6 / 10

6. Ingrijpende gebeurtenissen

Voor alle kinderen is veerkracht belangrijk. De Augeo Jongerentaskforce vroeg aan leerlingen uit groep 7 en 8 van het regulier basisonderwijs welke ingrijpende ervaringen zij meemaken, of hebben meegemaakt. Dit zijn ervaringen zoals een scheiding van de ouders, getuige zijn van geweld of hevige ruzie tussen ouders, zelf mishandeld worden of alcohol of drugsmisbruik door (een van de) ouders.

Weet jij hoeveel kinderen in een klas dat zijn?

7 / 10

7. Versterken van veerkracht

Het versterken van de veerkracht van kinderen zorgt er onder andere voor dat:

8 / 10

8. Veilig voelen

Soms hebben kinderen zulke stressvolle ervaringen meegemaakt, dat zij zich zelfs op school en de BSO nog gestrest en onveilig voelen. Wat helpt kinderen het best om zich veilig te voelen?

9 / 10

9. Steunfiguren

Kinderen veren terug van flinke tegenslagen of stressvolle ervaringen als zij positieve relaties hebben met anderen. Wie kunnen (naast de ouders) deze rol voor kinderen en jongeren het beste vervullen?

10 / 10

10. Complimenten geven

Een van de dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat kinderen een positief zelfbeeld hebben, is complimenten geven. Wat is een goed compliment?

Stel je voor: een kind is heel boos en verdrietig en roept uit “ik kan ook helemaal niks!”. Wat zeg jij?

Je score is

0%